09-07-2024
In een steeds meer gedigitaliseerde wereld is het ontzettend belangrijk dat digitale producten en diensten voor iedereen toegankelijk zijn. Of het nu gaat om websites, mobiele apps of andere online platforms. Digitale toegankelijkheid zorgt ervoor dat alle gebruikers, ongeacht beperkingen, een gelijkwaardige ervaring hebben. Daarbij gaat in 2025 ook de European Accessibility Act (EAA) in. In dit artikel nemen we je mee in wat digitale toegankelijkheid nu precies is, waarom het zo belangrijk is en wat de eisen zijn van de European Accessibility Act (EA).
Wat is digitale toegankelijkheid?
Digitale toegankelijkheid verwijst naar het ontwerpen van digitale producten, zoals websites en mobiele apps, zodat ze voor alle gebruikers even toegankelijk zijn. Dus zowel voor mensen zonder functiebeperking, als mensen met. Denk aan gebruikers die visuele, auditieve, motorische of cognitieve beperkingen hebben.
Maar ook zonder functiebeperking is toegankelijkheid gewenst. Je omgeving kan je bijvoorbeeld ook beperken in je doen en laten. Wanneer je in de zon zit te lezen, wil je wel dat je alles goed kunt zien. Of wat dacht je van het kijken van een video, terwijl je in een stiltecoupé zit? Dan is een juiste ondertiteling ook gewenst, zodat je de video begrijpt. Het gaat niet alleen om het naleven van regels en richtlijnen, maar vooral om het creëren van een inclusieve ervaring voor iedereen.
Wet digitale toegankelijkheid
Vanaf 2023 is het voor (semi-)overheidsinstellingen verplicht om aan de eisen van digitale toegankelijkheid te voldoen. In één keer 100% voldoen aan de eisen van digitale toegankelijkheid is ontzettend moeilijk. Daarom hebben ze de verplichting gesteld dat je moet kunnen aantonen dat je stappen neemt om digitaal toegankelijk te worden, en ook stappen blijft nemen. Deze verplichting is vastgelegd in de wet digitale toegankelijkheid overheid. Hierin is terug te lezen dat alle websites en apps van de overheid moeten voldoen aan de standaard voor digitale toegankelijkheid: WCAG 2.1, niveau A en AA. Meer informatie over deze wet vind je hier: DigiToegankelijk: wat is verplicht?
Wil je graag weten hoe digitaal toegankelijk jouw website momenteel is en op welke punten deze verbeterd kan worden? Vraag dan de scan aan! Wij checken je website en geven je graag een adviesrapport met de punten die verbeterd dienen te worden.
European Accessibility Act (EAA) 2025
Je hebt ook een Europese variant: de European Accessibility Act. Ook wel EAA genoemd. Deze Europese wet gaat nog net iets verder dan de Nederlandse. In de EAA staat namelijk dat iedere Europeaan, met of zonder beperking, gemakkelijk digitale producten en diensten moet kunnen gebruiken. En anders dan de Nederlandse wet, zegt de EAA dat niet alleen overheidsinstellingen digitaal toegankelijk moeten zijn, maar ook e-commerce, zorg- en onderwijsinstellingen. De European Accessibility Act is in 2019 aangenomen, maar gaat in 2025 in.
Waarom is het belangrijk?
Naast het feit dat digitale toegankelijkheid verplicht is voor overheidsorganisaties, is het voor elke organisatie belangrijk. Iedereen heeft namelijk het recht om gelijkwaardig toegang te krijgen tot alle openbare, digitale informatie en dienstverlening.
In Nederland zijn er ruim viereneenhalf miljoen mensen met een beperking of chronische ziekte. En ook deze mensen moeten jouw digitale producten even goed kunnen gebruiken als ieder ander persoon. Digitaal toegankelijk zijn is dus ontzettend belangrijk. Maar het worden ervan kost enige inspanning. Het is een continue proces waarbij je stappen moet blijven nemen. En wij helpen je hier graag bij.
Digitaal toegankelijk worden?
Een digitaal toegankelijke website, portaal of app is dus ontzettend belangrijk. Wil jij ook dat jouw digitale product(en) toegankelijk zijn voor iedereen? Wij helpen je graag op weg. Neem vrijblijvend contact met ons op!
Bronnen:
We werken voor en samen met:
Wil jij het ook digitaal voor elkaar hebben?
Of het nu gaat om een nieuw concept of een complexe uitdaging, met slimme ideeën en innovatieve technologie komen we altijd tot een oplossing.
Ben je benieuwd hoe een intensieve, maar vooral leuke samenwerking er uit ziet?
Mail info@truelime.nl
Bel 076 820 09 20
Loop geen belangrijke updates mis!
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe artikelen, exclusieve webinars, interessante cases en de beste inzichten!