22-06-2021
Als toegankelijkheid bijt met prioriteit... 8 tips om dat te doorbreken
Drempelvrij geen prioriteit?
Het gebruik van een website, intranet of app is niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid. Mensen met een beperking kunnen gauw afhaken als een site niet goed toegankelijk ('drempelvrij') is.
Toch horen we in de praktijk nog wel dit soort uitspraken over toegankelijkheid:
- “We hebben geen budget voor een drempelvrije site, want dat is een stuk duurder”
- “Doe mij maar liever nieuwe functionaliteiten dan dat we de site beter toegankelijk maken“
- “Een drempelvrije site is lelijk en scoort slechter in Google”
Argumenten om wél te zorgen voor prioriteit!
Er zijn voldoende argumenten om wél te zorgen dat een drempelvrije site prioriteit krijgt:
1. Eén op de vijf Nederlanders leeft met een permanente of tijdelijke beperking (bron: Accessibility.nl). Sterker nog: ook jij valt ooit binnen de doelgroep “mensen met een beperking”. En misschien wel meer dan eens. Want het gaat niet alleen om blindheid of slechtziendheid. Ook een gebroken arm, kleurenblindheid, slechthorendheid, ADHD of een leesbril vallen onder de noemer 'beperkingen'. Hoe onschuldig of tijdelijk deze beperkingen ook lijken, het zijn momenten waarop je niet zomaar soepeltjes een site of app kan bedienen.
2. Een goed toegankelijke site is makkelijker te indexeren voor de zoekmachines, doordat deze gestructureerder opgebouwd is. En goed gestructureerde sites belanden hoger in de zoekresultaten. Daarnaast herkent Google toegankelijke websites en ook dat resulteert in een hogere ranking in de zoekresultaten.
3. Het design van een drempelvrije site hoeft niet lelijk te zijn. Er zijn voldoende mogelijkheden om een mooi design te maken en toch toegankelijk te zijn. Het gaat bijvoorbeeld ook over duidelijke interactie met je bezoeker (meldingen in formulieren e.d.).
4. En er is simpelweg een wettelijke noodzaak: vanaf juni 2022 gaat een nieuwe Europese wet in, de European Accessibility Act. Deze wet stelt minimumeisen aan online en offline producten en diensten. Alle nieuwe producten moeten vanaf juni 2025 voldoen aan deze wet. Voor overheden geldt de verplichting overigens al sinds september 2020.
Toegankelijkheid: een logisch onderdeel van je (project)organisatie
Sta je aan de vooravond van een nieuwe website, intranet, app of platform? Deze tips kunnen je helpen om toegankelijkheid een logisch onderdeel van je (project)organisatie te maken.
1. Design for all! Neem een designpartij in de arm met affiniteit en kennis op het vlak van toegankelijkheid.
2. Groot denken, klein beginnen. Kun je financieel nog niet gelijk voor een certificeerbare site gaan? Neem dan vroeg in het bouwtraject de fundamentele zaken voor toegankelijkheid mee. Je technische implementatiepartner kan aangeven welke zaken het hart van de code raken en dus slim zijn om mee te nemen bij de bouw. En welke zaken ook prima na livegang gefaseerd ingebouwd kunnen worden.
3. Ben je eenmaal live? Zorg dan dat je een vast deel van het doorontwikkel-budget gereserveerd hebt voor Toegankelijkheidsaspecten op je platform. Zet alle items in je backlog, en pak deze geprioriteerd in een focus-sprint op. Daardoor is iedereen (frontend- en backendontwikkelars. testers, redacteuren) in deze sprint gericht op dat ene doel: toegankelijkheid.
4. Doe een toegankelijkheids-usertest. Laat een bezoeker met een beperking je website, app of portaal, gebruiken terwijl je meekijkt. Wij doen deze tests regelmatig met klanten. Vooraf lijkt dat een tikje spannend, maar de oogst is altijd rijk. Deze usertests zorgen niet alleen voor verbeterpunten, maar ook voor veel respect, motivatie en prioriteit om samen te werken aan een drempelvrije site!
Meer weten over drempelvrij?
Benieuwd hoe drempelvrij jouw site is? Accessibility, MKB Nederland en Thuiswinkel.org hebben samen de zelfscan ismijnsitetoegankelijk.nl ontwikkeld. Hiermee kun je onderzoeken hoe je website scoort op digitale toegankelijkheid.
Bij TrueLime werken ontwikkelaars met passie voor drempelvrij ontwerpen en ontwikkelen. Neem gerust contact op als je meer van dit onderwerp wil weten.
We werken voor en samen met:
Wil jij het ook digitaal voor elkaar hebben?
Of het nu gaat om een nieuw concept of een complexe uitdaging, met slimme ideeën en innovatieve technologie komen we altijd tot een oplossing.
Ben je benieuwd hoe een intensieve, maar vooral leuke samenwerking er uit ziet?
Mail info@truelime.nl
Bel 076 820 09 20
Loop geen belangrijke updates mis!
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe artikelen, exclusieve webinars, interessante cases en de beste inzichten!